1,5 meter schijnveiligheidsafstand

De 1,5 meter afstand is een schijnveiligheidsafstand. De 1,5 meter oorspronkelijk 6 feet ( 1, 8 meter) is gebaseerd op onderzoeken uit de jaren 30 en 40 vorige eeuw. Daarnaast zijn er twijfels gerezen over deze onderzoeken. Druppels bleken nadien verder te kunnen zweven dan 6 feet ( 1, 8 meter).

Zie hieronder een filmpje waarom maskers nuttig zijn. Filmpje is afkomstig van: It’s Okay To Be Smart

<>

Historie van het Nederlandse mondkapjes beleid (geschreven op 19-4-2020)

Het is 9 maart 2020 mensen mogen geen handen meer schudden; wel met een elleboog tegen aan elkaar stoten. Een elleboog waarin overigens ook geniest moet worden. Ook moeten mensen vanaf die dag zoveel mogelijk thuis werken.

Op 12 maart 2020 worden bijeenkomsten vanaf 101 mensen verboden.

Op 23 maart 2020 komen er nog meer verboden. Evenementen van 100 personen of minder zijn dan ook uit den boze. Niet meer dan 2 personen mogen bij elkaar komen met uitzondering van gezinsleden. Bij koorts bij een van de gezinsleden, moet het gehele gezin thuis blijven.

Het heeft dan ook te lang geduurd voordat het kabinet actie heeft ondernomen –> dat het beter is om transmissiecontact van het virus, (geen handen schudden, geen grote bijeenkomsten) echt te vermijden. We waren met enige vertraging toch op de goede weg. Helaas zet het kabinet deze lijn, zoals in Duitsland, niet door als het gaat om het aanbevelen van het dragen van mondmaskers/mondkapjes. Sterker nog men raadt het dragen van een mondmasker zelfs af, omdat het een schijnveiligheid zou zijn en dat 1,5 meter afstand net zo effectief zou zijn.

In dat kader is het goed om naar het NOS Journaal van 19-4-2020 te kijken, minuut 2:42: https://www.npostart.nl/nos-journaal/19-04-2020/POW_04507321. Zoals ook uit onze pagina: https://mondkapjezelfmaken.nl/corona-aanpak-zuid-korea/ blijkt, blijkt daaruit dat Zuid-Korea een succesvolle aanpak heeft!

Helaas loopt het kabinet steeds achter de feiten aan en hebben kennelijk geen oog voor de ervaringen in het buitenland en met name in Zuid-Korea Het kabinet moet gaan onderzoeken waarom het aantal besmettingen in Zuid-Korea beperkt bleef. Deze landen, zoals ook Hongkong, hebben deze ervaringen opgedaan, doordat zij eerder met SARS te maken hebben gehad.

We hopen dan ook dat het kabinet met een inhaalslag, een eindspurt komt en met een enorme sprint landen zoals Zuid-Korea en Hongkong inhaalt. We hebben alle kennis in huis, laten we die dan ook ten volle benutten en niet laten beletten door bureaucratische regels. Microbioloog Marc Bonten noemde vanochtend in WNL dan ook: ‘Testcapaciteit wordt nu niet benut door bureaucratie‘: https://wnl.tv/2020/04/19/microbioloog-marc-bonten-testcapaciteit-wordt-nu-niet-benut-door-bureaucratie/. Overigens is hij gek genoeg weer tegen het dragen van mondkapjes. Overigens gaf Marc Bonten treffend aan dat zijn laboratorium maar op 50% van de capaciteit zit en dat komt door het maar blijven voldoen aan allerlei regeltjes en waardoor kostbare tijd verloren gaat! Nederland wordt wakker!

Overigens zwelt de kritiek aan: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kritiek-op-kabinetsstandpunt-geen-mondkapjes-zwelt-aan en geeft ook Rosanne Y. Hertsberger schoorvoetend aan dat: ‘Ik kan maar niet beslissen: is het aandoenlijk of angstaanjagend hoe Nederland zo braaf naar ‘de wetenschap’ blijft luisteren naar aanwijzingen over mondkapjes terwijl de instanties overduidelijk zelf met een heleboel vraagtekens zitten?https://twitter.com/ryhertzberger/status/1250726734149963776?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1250726734149963776&ref_url=https%3A%2F%2Fjoop.bnnvara.nl%2Fnieuws%2Fkritiek-op-kabinetsstandpunt-geen-mondkapjes-zwelt-aan, we toch naar het dragen van mondkapjes toe moeten.

In Duitsland laat Angela Merkel zich overigens bijstaan door 26 adviseurs deze bestaan uit medici, virologen en economen. Het kabinet benadrukt steeds dat men het Duits model volgt, maar waarom met mondkapjes niet?

Dat het kabinet niet ziet dat een barrière (mondmasker/mondkapje) al 100 keer beter is dan niets tussen een zender (niezende persoon, handen met virus deeltjes) en ontvanger (virusdeeltjes op mond, neus of ogen), is tenenkrommend te noemen. Het is nog meer tenenkrommend dat journalisten bij gelegenheden niet goed genoeg bij het kabinet doorvragen.

Een kort media onderzoek (google.nl) toont dan ook aan dat er weinig onderzoekend vermogen is bij journalisten. Journalisten spreken het kabinet naar de mond en spreken plots ook over schijnveiligheid van zelfgemaakte mondmaskers/mondkapjes en verschuilen zich tenslotte achter het standpunt van het RIVM. Gelukkig zijn er nog journalisten die wel onderzoeken: Joop.nl, zoals net ook genoemd, Eenvandag, Geestijl.nl (laatstgenoemde haalde een oud rapport boven water van het RIVM dat zelfgemaakte mondkapjes wel werken om overdracht tegen te gaan). De enige reden is ons inziens dat er een tekort is aan mondkapjes. Kabinet: zeg dat dan, wees eerlijk, zodat we een plan van aanpak kunnen maken.

Hou zoveel mogelijk afstand zeker als er geen mondmasker/mondkapje gedragen wordt. Kortom, wanneer komt die schitterende Dafne Schippers sprint nu eens van Nederland en wanneer halen we alle landen om ons heen nu eens in!