Brits onderzoek: mondkapje dragen kan tweede golf voorkomen

Uit een Brits onderzoek van de universiteit van Cambridge: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0376, blijkt dat het massaal dragen van mondkapjes een tweede golf van het Corona virus kan voorkomen.

Wanneer massaal mondkapjes worden gedragen, kan het reproductiegetal of besmettingsgetal  (R0) onder de 1 blijven. 1 persoon besmet dan minder dan 1 persoon.

Het credo moet dan ook zijn: als ik een mondkapje draag, bescherm jij mij en vice versa. Met name in binnenruimten is het zeer aan te raden om een mondkapje te dragen. Zie daarvoor ook het artikel: MONDKAPJESPLICHT DUITSE JENA LEIDT TOT NUL BESMETTINGEN MET HET CORONA VIRUS! https://mondkapjezelfmaken.nl/mondkapjesplicht-duitse-jena-leidt-tot-nul-besmettingen-met-het-corona-virus/.

Ook in het Britse onderzoek komt naar voren dat de besmettingen het meest waarschijnlijk ontstaan in slecht geventileerde ruimten. In de buitenlucht is het dan ook relatief veilig.

In het Britse onderzoek wordt ook verwezen naar een eerder onderzoek waaruit bleek dat het dragen van mondkapjes in binnenruimten verspreiding van het Influenza virus voorkomt.

Het onderzoek benadrukt ook dat door het dragen van mondkapjes verdere economische achteruitgang wordt voorkomen. Bovendien is het een relatief goedkoop middel om verspreiding van het Corona virus te voorkomen.

Ook door te erkennen dat het een nieuw virus betreft en dat het onmogelijk is om bewijscontroles uit te voeren, kan volgens het Brits onderzoek worden opgelost door het gebruik van wiskundige modellen. Op die manier is er toch een kader om rationele beslissingen te nemen.

De mogelijkheid dat door het dragen van mondkapjes er juist meer besmettingen van het Corona virus zouden komen, is volgens de Britse onderzoekers onwaarschijnlijk. In landen waar veel mondkapjes worden gedragen zoals in Zuid-Korea zijn er minder besmettingen van het Corona virus.

Concluderend kan door het dragen van mondkapjes welvaartsverlies worden voorkomen en zullen meer mensen hun baan behouden en biedt dan ook ook op de langere termijn voordelen.