In een vliegtuig en ov altijd een mondkapje dragen?

Reizen met het vliegtuig of openbaar vervoer wordt door het Corona virus anders. Reizen moet kunnen maar wel zo veilig dat mensen geen risico lopen om het corona virus op te lopen. De Duitse luchtvaartindustrie is van plan om passagiers te verplichten om mondkapjes te gaan dragen. Ook Canada besloot al eerder om mondkapjes bij alle vluchten te verplichten. Ook in het openbaar vervoer in Duitsland en Belgiƫ worden mondkapjes verplicht.

Straks wanneer het vliegverkeer en het treinreizen weer op gang komt, wordt het lastig om voldoende afstand te houden tussen passagiers. Op vluchten en onderweg met de trein is er dan ook sprake van een groot besmettingsgevaar en is het onontkoombaar dat mensen mondkapjes moeten gaan dragen in het vliegtuig en de trein.

Ook op de website van de Rijksoverheid staat dat in sommige gevallen een mondkapje moet worden gedragen in een vliegtuig en enkel in het geval dat een passagier symptomen vertoont: .

Er staat letterlijk: ‘Als tijdens de vlucht een passagier symptomen vertoont, dan kan het cabinepersoneel maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen. Dan krijgen ze onder andere een mondkapje, zal het cabinepersoneel het contact met de passagiers zoveel als mogelijk vermijden en wordt het vliegtuig na aankomst grondig schoongemaakt.’

Het is ons inziens dan ook een kwestie van tijd dat ook in Nederland het dragen van een mondkapje straks in het vliegtuig en het openbaar vervoer verplicht wordt.

.