Japan geeft elk huishouden twee mondkapjes

De Minister President van Japen Shinzo Abe heeft afgelopen woensdag (15 april 2020) bekend gemaakt dat elk huishouden in Japen twee mondkapjes krijgen . Het gaat om maar liefst 50 miljoen huishoudens in een land waar 126 miljoen mensen leven. De maatregelen worden getroffen omdat mondkapjes lastig verkrijgbaar zijn.

De verspreiding van de mondkapjes start later deze maand en is onderdeel van het economische pakket aan steunmaatregelen dat Japan gaat uitrollen. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de grote vraag aan mondkapjes. Ook zal voorrang worden gegeven aan gebieden waar sprake is van Corona haarden.

In Japan is men overigens gewend om mondmaskers te dragen, bijvoorbeeld wanneer er griep heerst.

Japan geeft een belangrijk signaal naar de bevolking af, omdat het verstrekken van mondkapjes onderdeel is van het pakket aan steunmaatregelen met als doel de economie te stimuleren. Een dergelijke maatregel zou in Nederland ook goed passen bij eventuele nieuwe Corona haarden, en Noord- Brabantse omstandigheden voorkomen kunnen worden. De kans dat een persoon met Corona (ook zonder ziekteverschijnselen) het virus verspreid is met mondmasker immers kleiner.

Wij hopen dan ook dat het kabinet er alles aan doet om verspreiding van het Corona virus, niet alleen op grond van onze gezondheid, want dat is nummer 1 inperkt, maar ook uit economische overweging het nut van het verspreiden van mondkapjes inziet. Want hoe meer vertrouwen er is dat men veiliger over straat kan, hoe meer er geconsumeerd kan worden. Vertrouwen is de basis van elke economie. Laten we daar voorzichtig weer aan gaan bouwen en dit herstellen!