Kappers en fysiotherapeuten hebben mondkapjes nodig en ook de klant!

Het dragen van mondkapjes is de manier om het uitoefenen van beroep als kapper weer mogelijk te maken. Inmiddels mag de fysiotherapeut wel weer aan de slag. De kapper nog niet.

Het RIVM denkt daarbij wel aan de fysiotherapeut zelf maar niet aan de patiënt. Het RIVM zou als voorbeeld het Duitse Jena moeten nemen: https://mondkapjezelfmaken.nl/mondkapjesplicht-duitse-jena-leidt-tot-nul-besmettingen-met-het-corona-virus/. Niet alleen de fysiotherapeut heeft dan ook bescherming nodig maar ook de patiënt. Het gevaar is namelijk dat de ene patiënt de andere patiënt besmet.

Het is dan ook noodzakelijk dat een mondkapje wordt gedragen, zodat de ene patiënt de andere patiënt niet kan aansteken met het Corona Virus en in het slechtste geval de kans op besmetting aanmerkelijk kleiner wordt.

Op een fysiotherapiepraktijk komen veel mensen samen en is de kans dat de 1,5 meter, wat overigens een schijnveiligheid is: https://mondkapjezelfmaken.nl/15-meter-schijnveiligheidsafstand/, niet kan worden nagekomen heel groot en zelfs onvermijdelijk is.

Het is dan ook een gemiste kans dat het RIVM niet aan alle scenario’s denkt van besmetting van het Corona Virus in een fysiotherapiepraktijk en is een gemiste kans!

Bij het opengaan van kappers moet wel goed nagedacht worden over het dragen van mondkapjes van en de kapper zelf en ook van de klanten van de kapper. Hopelijk gaat het RIVM in die gevallen wel aan de slag met alle scenario’s om zo besmetting van het Corona Virus te voorkomen. Het is daarbij ook goed te realiseren dat meer van de kapper gebruik zullen maken als de klant ook het vertrouwen heeft veilig naar de kapper te kunnen en er niet het gevaar dat iemand geen mondkapje draagt.

Daarbij is overigens ook nog van belang dat er nog meer mogelijkheden zijn zoals koortsscreening: https://mondkapjezelfmaken.nl/mogelijkheden-waarover-niet-gesproken-wordt-koorts-screening/.

Ook in dat opzicht heeft het RIVM een belangrijke taak te vervullen. Hopelijk gaat het RIVM dat ook doen!