Mondkapjesplicht Duitse Jena leidt tot nul besmettingen met het Corona virus!

In de Duitse stad Jena is sinds een maand een mondkapjesverplichting ingesteld. Na deze plicht is het aantal nieuwe besmettingen naar nul gedaald.

De mondkapjes zijn verplicht in ov, winkels, publieke gebouwen en werkplekken. Enkel wanneer iemand 20 m2 voor zichzelf heeft mogen de mondkapjes af.

Een belangrijk gevolg van het dragen van mondkapjes is dat veel minder inbreuk hoeft te worden gemaakt op andere grondrechten. De vrijheid om je vrij te kunnen bewegen, te kunnen werken en gewoon naar buiten te kunnen zonder ziek te worden is dan ook meer van belang dan het onwennig zijn aan het dragen van mondkapjes.

Het is daarbij vooral van belang er bij stil te staan dat je door het dragen van een mondkapje juist de ander niet kan besmetten met het Corona virus. Dat besef is in Jena doorgedrongen.

Ondanks een tekort aan mondkapjes, dat probleem speelt ook in Duitsland, besloot men in Jena niet bij de pakken neer te zitten, maar juist de handen uit de mouwen te steken.

De lokale overheid riep de mensen op de naaimachine uit de kast te halen om mondkapjes te maken. De plaatselijke stoffenwinkel werd het epi centrum waar in korte tijd 9.000 mondkapjes werden gemaakt!

Door deze aanpak veranderde Jena van een hotspot in een coldspot met nul besmettingen.

De aanpak in Jena wordt nu ook verder in Duitsland opgevolgd. Hopelijk wordt de lokale overheid in Nederland ook wakker en gaan wij ook de handen uit de mouwen stekken en massaal mondkapjes maken en waar nodig dragen, zodat wij ook naar de nul nieuwe besmettingen kunnen gaan!